Excite

Diarree: hoe kom je er vanaf?

Diarree, iedereen kan zich de laatste keer nog wel herinneren dat we werden geconfronteerd met de nood om naar de wc te gaan. Helaas komt het vaak voor. Hoewel diarree in de meeste gevallen niet ernstig is, is het wel ontzettend lastig. Zeker als je niet lekker thuis bij de eigen toilet kunt blijven.

Wanneer is diarree ernstig

In principe geldt voor diarree dat het vaak vanzelf na twee of drie dagen weer over gaat. Als het langer duurt moet je langs de huisarts, omdat diarree vaak gepaard gaat met uitdrogingsverschijnselen. Bovendien zou je lichaam diarree zelf moeten kunnen oplossen. Uitdroging komt omdat je veel vocht verliest bij regelmatige toiletbezoek. Bovendien is je ontlasting dunner en groter in hoeveelheid. Het is dus belangrijk om veel schoon water te blijven drinken. Ernstig is diarree pas als het gepaard gaat met overgeven, ernstige buikpijn (afgezien van de 'normale' buikkramp door de stoelgang), als er bloed of slijm bij de ontlasting zit of als de urine stopt. Ook bij hoge koorts of lang aanhoudende diarree is een bezoek aan de dokter nodig.

Zelf actie ondernemen

Je kan diarree zelf genezen door goed op je gezondheid te passen. Drink een groot glas water na elke stoelgang om je vochthuishouding op peil te houden. Soms kan het nodig zijn om ORS te gebruiken: een mineralenoplossing die uitdroging tegengaat. Als je niet zeker weet waar de diarree vandaan komt, is het extra belangrijk om na toiletbezoek goed de handen te wassen met antibacteriële zeep. Diarree kan namelijk veroorzaakt worden door een virus of bacteriële infectie. Ook via speeksel kunnen deze bacteriën worden doorgegeven: was daarom glazen en bestek extra goed af. Als je aan de diarree bent, voel je je vaak slapjes. Het kan daarom geen kwaad om in bed te blijven en rust te houden, hoewel dit de genezing niet noodzakelijk versnelt.

Medicijnen bij diarree

Er bestaan verschillende medicijnen die de symptomen van diarree bestrijden. Loperamide en codeïne zijn bekende oplossingen om darmbewegingen te verminderen, maar kunnen niet gebruikt worden in combinatie met koorts of bloed bij de ontlasting. Antibiotica wordt pas gegeven wanneer de huisarts door middel van een onderzoek heeft vastgesteld dat de diarree wordt veroorzaakt door parasieten. In sommige vakantielanden zijn de artsen echter minder streng met het toedienen van dit middel.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020