Excite

Kalmeren met diazepam?

De medische wetenschap ontwikkelt zich razendsnel. Het komt vaak voor dat medicijnen die vroeger volop werden voorgeschreven, inmiddels wat minder gebruikt worden. Een voorbeeld daarvan is diazepam. Dit kalmerende middel werd jaren terug gezien als relatief ongevaarlijk, maar tegenwoordig schrijft men het slechts met mate voor. En dat heeft een reden: het middel werkt vrij lang en kalmeert niet alleen, maar maakt ook slaperig.

Hoe werkt diazepam?

Diazepam is verkrijgbaar in tabletten. Zodra je een tablet inneemt, wordt het middel snel opgenomen in je bloed. Dit zorgt ervoor dat je kalmeert en wat slaperig wordt. Ook zul je merken dat je spieren ontspannen of zelfs wat slapper worden. Daarnaast ben je minder angstig en heb je minder last van spanningen.

De kans op een overdosis diazepam is vrij klein, maar de kans dat je ervan afhankelijk wordt, is wel groot. Daarom schrijven artsen het liever niet voor. Heb je echt een kalmerend middel nodig, dan zijn er alternatieven, zoals oxazepam of temazepam. Dit zijn een zelfde soort middelen, maar ze werken veel korter. De kans op afhankelijkheid is daarbij minder groot.

Bijwerkingen van diazepam

Het gebruik van diazepam kan gepaard gaan met verschillende bijwerkingen. Zo kun je er dubbel van gaan zien, last krijgen van hoofdpijn, verstopping, gewichtstoename, meer eetlust, misselijkheid, een lage bloeddruk, onverschilligheid, depressie, demotivatie en zelfs pure luiheid. Ook kun je wat vergeetachtig worden en kun je - zeker als je ook alcohol gebruikt - gevaarlijk en onverantwoord gedrag gaan vertonen.

Wat de effecten op de lange termijn zijn, is niet bekend; daar moet nog onderzoek naar worden gedaan. Tot nu toe is nog geen bewijs gevonden van schadelijke effecten.

Stoppen met diazepam gebruik

Heb je diazepam gebruikt, maar wil je ermee stoppen? Als je dat in één keer doet, kun je last krijgen van ontwenningsverschijnselen. Dit voorkom je door de dosering steeds een beetje af te bouwen. Des te langer en meer je gebruikt, des te langer die afbouwperiode dient te duren. Stop je na lang gebruik ineens, dan kan de ontwenningsperiode erg lang duren.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021