Excite

Diclofenac: toepassing en werking

Pijnstillers zijn verkrijgbaar in allerlei soorten en maten. De werkzame stoffen erin zijn echter vrij beperkt. Een van de meest bekende pijnstillende stoffen is diclofenac. Dit is een ontstekingsremmende pijnstiller die ervoor zorgt dat eventuele koorts verlaagd wordt en ontstekingen afnemen of zelfs helemaal verdwijnen. Het is te gebruiken bij verschillende klachten.

Gebruik van diclofenac

Diclofenac wordt met name gebruikt bij gewrichtspijn, reuma en jicht. Ook bij de ziekte van Bechterew wordt het toegepast. In sommige gevallen kan de huisarts het voorschrijven voor menstruatieklachten, hoofdpijn, migraine, griep en verkoudheid. De pijn die daarmee gepaard gaat kan door de diclofenac worden teruggebracht naar een acceptabel niveau.

Eerst paracetamol

Voordat de huisarts diclofenac voorschrijft, zal deze eerst voorstellen om paracetamol te nemen. Die pijnstiller werkt namelijk ook snel en effectief en heeft praktisch geen bijwerkingen.

In gevallen waarbij het echt belangrijk is dat een ontstekingsremmend middel genomen wordt, wordt wel sneller diclofenac voorgeschreven. Paracetamol heeft namelijk geen ontstekingsremmende werking. Diclofenac werkt al na een uur. Door het medicijn worden pijnsignalen niet meer naar de hersenen doorgegeven en ontstekingen worden afgeremd. Een tabletje werkt ongeveer zes uur.

Daarnaast zijn er tabletten met een vertraagde werking. Die werken pas na twee uur, maar kunnen vervolgens ook twaalf of zelfs vierentwintig uur mee. Deze zijn praktisch voor bijvoorbeeld lange reizen of een zware dag op het werk.

Bijwerkingen diclofenac

Diclofenac kent een aantal bijwerkingen. Zo komen soms maagklachten voor en zijn ook darmklachten niet ondenkbaar. Heel soms kan zelfs een maag- of darmzweer ontstaan. Ook kun je last krijgen van haaruitval, psychische klachten, overgevoeligheid of zelfs een nierbeschadiging. Dat is wel zeldzaam.

Diclofenac: alleen op recept

Diclofenac is uitsluitend op recept verkrijgbaar. Het is dan ook niet de bedoeling dat het geneesmiddel, net als bijvoorbeeld paracetamol, door meerdere mensen in het gezin gebruikt wordt, als dit niet specifiek is aangegeven door de huisarts. Neem voorschriften en waarschuwingen altijd in acht en meld eventuele klachten. Zo kunnen eventuele problemen voorkomen worden.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021