Excite

Dieet om jicht te voorkomen: geen vis, vlees en alcohol

De gevolgen van jicht worden door velen onderschat. Toch kan je er zelf veel aan doen om jicht niet alleen te voorkomen, maar zelfs te genezen. Een dieet tegen jicht is sterk aan te bevelen.

Wat is jicht?

Jicht is een reumatische aandoening als gevolg van een te hoog urinezuurgehalte in het bloed. Dit urinezuur wordt gevormd door de afbraak van purine, een afvalstof die ontstaat bij de afbraak van lichaamseigen eiwitten.

Slecht werkende nieren

Bij goed functionerende nieren is er geen vuiltje aan de lucht. Dan wordt purine langs die weg afgevoerd. Het is anders wanneer je nieren onvoldoende werken. Het urinezuur wordt dan opgeslagen in je bloed. Ernstige gewrichtsontstekingen, helse pijnen en slecht functionerende gewrichten zijn het gevolg.

Overgewicht en overmatig alcoholgebruik

Er zijn bijkomende factoren die het ontstaan en de ernst van jicht bevorderen. Dat is het geval bij overgewicht, onvoldoende drinken en overmatig alcoholgebruik, bij het eten van purinerijke voeding, acute infecties, koorts, bij ernstig gewichtsverlies zonder aanwijsbare oorzaak en bij het gebruik van plasbevorderende geneesmiddelen.

Voeding speelt hoofdrol

Vet, suiker en alcohol (vooral bier) moeten zoveel mogelijk vermeden worden. Tijdens het volgen van het dieet tegen jicht moet je veel vocht drinken, zoals water, dagelijks minstens drie liter.

Jichtdieet zonder vlees en vis

Je volgt het jichtdieet gedurende vier weken per jaar. Niet alleen vis en vlees maar ook alle gistproducten, asperges, bloemkolen, sperziebonen, spinazie, paddenstoelen, peulvruchten, volkorenproducten en alcohol zijn uit den boze. Plantaardige voeding, met uitzondering van eiwitrijke sojabonen, bladgroenten, fruit, melk, kaas, eieren, rijst, deegwaren, pasta, aardappelen brood en jam zijn toegestaan.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020