Excite

Dieet kan geneesmiddelen vervangen

Systeembiologen hebben een ‘routekaart’ ontwikkeld waarin de complete biochemische structuur van de mens is vastgelegd. Volgens wetenschappers kunnen op maat gemaakte diëten in combinatie met DNA-onderzoek nu allerlei ziektes voorkomen en behandelen.

Wetenschappelijke doorbraak

Nederlandse onderzoekers vertellen in de Volkskrant dat de ontwikkeling van de routekaart gerust “een van de grootste wetenschappelijke doorbraken aller tijden” genoemd mag worden. Hoogleraar systeembiologie Hans Westerhoff zegt: “We begrijpen nu voor het eerst hoe een mens zichzelf precies maakt uit de voeding die hij tot zich neemt. Als het DNA een overzicht is van alle huizen, dan is dit de wegenkaart die aangeeft hoe de verkeersstromen kunnen lopen.”

Stofwisselingssysteem

Westerhoff vertelt dat veel aandoeningen het gevolg zijn van verstoringen in ons stofwisselingssysteem. “Als je die verhelpt, kunnen mensen zich veel gezonder en prettiger voelen. De mogelijkheden zitten overal.”

Professioneel dieet

Een aangepast dieet zou kunnen helpen bij ernstige ziektes die zich op latere leeftijd openbaren. Mogelijk kun je binnenkort met een professioneel dieet je eetpatroon aanpassen om een specifieke blokkade in de stofwisseling te omzeilen. Zo kan de ziekte worden voorkomen. Een andere toepassing is kanker; een ziekte die vaak medicijnen weet te omzeilen door snel te muteren. Westerhoff: “Met deze kaart kunnen we zeggen: hoeveel wegen gaan er naar Rome, en waar moeten we ze in die tumor allemaal blokkeren?”

Individueel gebruik geneesmiddelen

Een andere manier om de routekaart van de mens toe te passen, is voor een meer individueel advies bij het gebruik van geneesmiddelen. “Ik denk dat een heleboel al bestaande geneesmiddelen die op de plank zijn blijven liggen terugkomen, omdat we straks precies kunnen bepalen op welke patiënt ze effect zullen hebben,” aldus Hans Westerhoff.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020