Excite

‘Dikke vrienden maken dik’

Valt het je wel eens op dat groepjes vrienden vaak ongeveer even dik zijn? Dat kan kloppen, want als je dikke vrienden hebt, dan is de kans groot dat jij ook een maatje meer hebt of krijgt. Ook dikke familieleden kunnen een extra risico vormen, zo blijkt uit nieuw onderzoek.

Dit kan een belangrijk bericht zijn voor de mensen die er juist altijd bewust voor kiezen om bij dikke mensen in de buurt te staan, zodat ze zelf slanker lijken. Er blijken namelijk verschillende manieren te zijn waarop de ‘dikheid’ van een ander invloed kan hebben op jou. Zo hebben onderzoekers ontdekt dat mensen die dikke vrienden hebben hun gewicht als ‘normaal’ zien en dus helemaal niet op hun eigen eten letten, maar zich zo vol eten, dat ze dezelfde maat bereiken.

Ook kunnen dikkere mensen hun vrienden onder druk zetten om minder te bewegen en meer te eten, zodat ze dezelfde maat worden. Tot slot is de kans groot dat activiteiten met dikke vrienden zich beperken tot eten en tv kijken, iets waar je natuurlijk ook niet slanker van wordt.

Voor het onderzoek werden 101 vrouwen onderzocht en 812 van hun naaste vrienden en familieleden. Het onderzoek liet zien dat des te dikker de sociale kring van een vrouw was, des te groter de kans dat ze zelf ook overgewicht had.

Afbeelding: Flickr, gebruiker colros

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021