Excite

Dikker en dommer dankzij vet

Dat een lekkere cake ons dikker maakt, is iets wat we wel weten en een risico dat we ook enigszins incalculeren bij het eten ervan. Maar wist je dat dit soort vetten er ook voor kunnen zorgen dat je dommer wordt? Door regelmatig vet te eten, kunnen je hersenen tot 16 jaar ouder worden. Ook heb je meer kans op dementie en geheugenproblemen.

Overgewicht kan ook de manier waarop we denken veranderen, waardoor we steeds meer calorieën nodig denken te hebben. Als een gevolg hiervan, hebben we een bepaalde hoeveelheid nodig, net zoals een drugsverslaafde dat heeft. Aangezien steeds meer mensen te dik zijn, wordt dit een ernstig probleem dat niet onderschat moet worden.

Het probleem doet zich niet alleen voor bij mensen die obees zijn, maar ook bij mensen die ‘gewoon’ overgewicht hebben. Een BMI van meer dan 25 heeft dus al invloed. Het vet in eten zorgt ervoor dat onze hersenen krimpen, omdat de vettigheid ook de bloedvaten in de hersenen laat verstoppen, waardoor hersencellen minder bloed krijgen en uiteindelijk afsterven. Hierdoor wordt het brein vroegtijdig oud. Uit onderzoek blijkt dat de hersenen van iemand die te dik is, gemiddeld acht jaar ouder zijn dan die van iemand die een gezond gewicht heeft. Voor mensen met obesitas is dit verschil zelfs 16 jaar.

Afbeelding: Flickr account Kyle May

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021