Excite

‘Dikmaakgen’ ontdekt

Engelse wetenschappers hebben een gen ontdekt dat bepalend is voor de vraag of je wel of niet dik wordt. Dat gen reguleert en bepaalt namelijk het cholesterolniveau én het gedrag van genen in vetcellen. De ontdekking revolutionair, omdat het rechtstreeks aanpakken van dit gen er mogelijk voor kan zorgen dat in de toekomst diverse gezondheidsziekten die met overgewicht te maken hebben, behandeld of zelfs voorkomen kunnen worden.

Dat vetcellen een belangrijke rol spelen als het gaat om gezondheid, was al langer bekend. Ongezonde vetcellen maken je meer vatbaar voor overgewicht, diabetes, hartziekten en obesitas. Het nieuw ontdekte gen, KLF14, oefent invloed uit op de vetcellen, zo bleek uit een onderzoek waarbij 20.000 genen in vetcellen werden bestudeerd. Die vetcellen waren afkomstig van 800 Engelse tweelingen. Uit het onderzoek bleek dat er een verband bestond tussen KLF14 en de genen die te vinden zijn in vetweefsel.

Opvallend is dat de activiteit van KLF14 duidelijk te voorspellen is; die erven mensen namelijk van hun moeder. Het KLF14-gen van de vader wordt uitgeschakeld en heeft dus geen effect meer in het latere leven van mensen.

Volgens de wetenschappers is niet alleen de mogelijke impact van dit resultaat belangrijk, maar is het ook het eerste onderzoek dat aantoont hoe een kleine verandering in slechts één gen verantwoordelijk kan zijn voor talloze effecten in andere genen.

Afbeelding: Flickr account RambergMediaImages

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021