Excite

Duizenden kankergevallen veroorzaakt door overgewicht

  • © Getty Images
Jaarlijks krijgen in Nederland ongeveer 5.000 mensen kanker omdat ze te zwaar zijn. Het gaat daarbij om ruim 3.000 vrouwen en bijna 2.000 mannen. Op internationaal niveau zou het zelfs gaan om bijna een half miljoen gevallen. Dit blijkt uit een onderzoek dat de Wereldgezondheidsorganisatie en het Wereld Kanker Onderzoek Fonds lieten uitvoeren.

Uit dit onderzoek blijkt dat vooral vrouwen met overgewicht te maken kunnen krijgen met kanker. Dat komt omdat er soorten zijn die bij vrouwen veel voorkomen en die weer een sterk verband hebben met overgewicht. Dit zijn bijvoorbeeld baarmoederkanker, dikkedarmkanker en borstkanker na de menopauze.

De onderzoekers keken naar het aantal mensen dat in 2002 te zwaar was en dat in 2012 bepaalde vormen van kanker had ontwikkeld. Om te kijken of iemand te zwaar was, werd de BMI van de persoon gekeken. Er is in het onderzoek geen rekening gehouden met voeding of beweging.

Het Wereld Kanker Onderzoeks Fonds heeft inmiddels een lijst opgesteld met tot nu toe negen soorten kanker die te maken hebben met overgewicht. Het gaat hierbij om darm-, slokdarm-, nier-, alvleesklier-, borst-, baarmoeder-, eierstok-, galblaas- en gevorderde prostaatkanker.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020