Excite

Last van eczeem?

Eczeem is een verzamelnaam voor een allergische ontstekingsreactie van de huid. De ontstekingsreactie kan in verschillende vormen voorkomen. Zo kan de huid rood worden of het kan gaan jeuken en soms ontstaan er blaasjes met vocht. Hoe ontstaat eczeem eigenlijk en wat is de beste behandeling om eczeem tegen te gaan?

Wat is eczeem?

Eczeem is een ontstekingsreactie van de huid. Het is een allergische reactie bij overgevoeligheid. Aandoeningen als astma en hooikoorts, maar ook stress, kunnen ook vaak gepaard gaan met eczeem. Eczeem komt bij 15 op de 1.000 mensen voor. Vooral kinderen kunnen er op jonge leeftijd veel last van hebben. Sommige kinderen groeien er over heen, maar bij anderen blijven de symptomen permanent aanwezig. De symptomen zijn rode plekken op de huid, het ontstaan van vochtblaasjes, bultjes of schilfers. De huid kan erg droog aanvoelen en erg jeuken.

Oorzaken van eczeem

De precieze oorzaak van eczeem is onbekend, maar duidelijk is wel dat mensen die last hebben van eczeem er een erfelijke aanleg voor hebben.

Er bestaan twee soorten eczeem. Zo kun je overgevoelig zijn voor bepaalde stoffen zoals nikkel, zilver of zeep. Dit wordt contacteczeem genoemd. Bij contacteczeem ontstaat er een allergische reactie op je huid nadat je in contact bent gekomen met de stof waar je overgevoelig voor bent. Mensen met een allergie voor zeep, kunnen daarom beter handschoenen dragen bij het schoonmaken of afwassen.

Chronisch eczeem is erfelijk bepaald en gaat gepaard met jeuk. Vaak hebben mensen met chronisch eczeem ook bijkomende klachten zoals astma of bronchitis.

Hoe wordt eczeem behandeld?

Helaas kan eczeem niet volledig worden weggenomen, maar je kan het wel zoveel mogelijk voorkomen of de klachten verminderen door je huid goed te verzorgen en zo min mogelijk in aanraking te komen met de stoffen waar je overgevoelig voor bent. Wanneer je aanhoudende huidklachten hebt, is het beter om een dokter raad te plegen. Deze zal in de meeste gevallen een hormoonzalf en een jeukstillend middel voorschrijven die je volgens een bepaald schema op moet smeren. Hormoonzalven zijn erg sterk, dus je moet oppassen voor langdurig gebruik omdat je hiermee de huid aantast en het dunner maakt.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021