Excite

Pijnlijk en ontsierend: eczeem op je hoofdhuid

Eczeem is een vervelende aandoening; op welke plaats van je lichaam je er dan ook last van hebt. Een speciale variant is eczeem op de hoofdhuid, oftewel 'seborroïsch eczeem'. Ook pasgeboren baby's kunnen last krijgen van seborroïsch eczeem, hoewel dit meestal na enkele maanden weer verdwijnt. Seborroïsch eczeem bij baby's wordt 'berg' genoemd.

Seborroïsch eczeem bij volwassenen

Seborroïsch eczeem, oftewel eczeem op de hoofdhuid, bij volwassenen is over het algemeen een langdurige aandoening. Deze ontstaat na de puberteit en kent een chronisch terugkerend verloop, oftewel het eczeem komt geregeld terug.

Oorzaken van eczeem op de hoofdhuid

De oorzaken van eczeem op de hoofdhuid zijn nog niet geheel bekend, hoewel uit onderzoek blijkt dat erfelijke aanleg een rol speelt. Eczeem, dus ook seborroïsch eczeem, ontstaat waarschijnlijk doordat de talgproductie op de een of andere manier aan veranderingen onderhevig is. Deze veranderingen bieden een goede voedingsbodem voor bepaalde gisten, die het eczeem veroorzaken. In periodes van stress kunnen de klachten behoorlijk toenemen.

Is eczeem op de hoofdhuid ernstig?

Eczeem is niet ernstig in de zin van dat je er iets schadelijks aan overhoudt, maar de klachten kunnen je leven wel behoorlijk beïnvloeden. Ook kan eczeem er erg onprettig uitzien, waardoor de patiënt zich schaamt voor zijn/haar uiterlijk en zich minderwaardig voelt. Afwijzende reacties vanuit de omgeving versterkt de schaamte en het minderwaardigheidsgevoel.

Is eczeem besmettelijk?

Nee. Eczeem, en dus ook eczeem op de hoofdhuid, is absoluut niet besmettelijk voor anderen.

Hoe ziet seborroïsch eczeem eruit?

Seborroïsch eczeem is herkenbaar aan rode plekken op de hoofdhuid, gepaard met wit/gele, vettig aanvoelende korstjes. Ook zijn er vaak schilfers te zien, die enigszins vergelijkbaar zijn met roos.

De behandeling van eczeem op de hoofdhuid

Tegen eczeem op de hoofdhuid is vaak geen behandeling mogelijk die het eczeem volledig geneest: over het algemeen zal de aandoening na verloop van tijd terugkomen. Wel kan de huisarts middeltjes voorschrijven die de klachten onderdrukken, zoals ontstekingsremmers. Deze dringen de ontsteking terug en helpen om de jeuk te verminderen. Er zijn een verschillende soorten medicijnen die de klachten kunnen doen verminderen. Deze medicijnen zullen de aandoening niet genezen, maar kunnen heel effectief zijn om langere tijd de klachten te onderdrukken.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020