Excite

Een depressie van je af schrijven

Een depressie is wel wat meer dan simpelweg een sombere bui. Mensen die eraan lijden zien de zin van het leven niet meer in en hebben medische hulp nodig. Die bestaat soms uit medicijnen, maar een autobiografie schrijven helpt ook, volgens onderzoekers van de Universiteit Twente.

Aan het onderzoek deden in totaal 202 mensen mee, waarvan de helft in een controlegroep zat. De therapie, genaamd Op Verhaal Komen, had een behoorlijk effect: De depressieve klachten verminderden bij 53% van de deelnemers. Bij de controlegroep was dit slechts 22%, terwijl ze verder wel onbeperkte toegang tot zorg hadden.

Deelnemers mochten zelf bepalen wat de thema’s en rode draden van hun verhaal waren. Vervolgens werd er samen met de onderzoekers gekeken of er geen andere, vrolijkere, lezing van hun verhaal mogelijk was en of ze belangrijke details niet waren vergeten op te schrijven.

Dit Twentse onderzoek, uitgevoerd door Ernst Bohlmeijer en Gerben Westerhof, is het grootste onderzoek op het gebied van autobiografische therapie ter wereld.

Volgens de onderzoekers past de cursus binnen een nieuwe kijk op de geestelijke gezondheidszorg, namelijk de psychologie van de levenskunst. Dit houdt in dat geestelijke gezondheid niet alleen bepaald wordt door de afwezigheid van psychische klachten, maar dat er ook gekeken moet worden naar manieren om je als persoon te ontwikkelen en om zinvolle relaties aan te gaan met mensen.

Afbeelding: Flickr, gebruiker redcargurl

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020