Excite

Een roze bril dankzij vrolijke muziek

Muziek is niet alleen van invloed op je stemming en humeur, maar ook op je waarneming. Dat je van vrolijke muziek ook in een opgewekter gemoedstoestand raakt, was al langer bekend. Het tegenovergestelde geldt natuurlijk voor droevige muziek. Uit onderzoek blijkt nu dat je dingen ook anders gaat zien bij het luisteren naar muziek.

Onderzoekers van de Rijks Universiteit Groningen hebben dat getest aan de hand van smileys. Proefpersonen kregen een scherm vol blij kijkende en droevig kijkende smileys voorgezet, waarbij ze ook naar muziek luisterden. Vervolgens werd de proefpersonen gevraagd te zoeken naar één van beide gezichtjes. Wat bleek? Als er een vrolijk deuntje op stond, vonden de vrijwilligers de vrolijke smileys veel gemakkelijker. Wanneer er droevige muziek werd gedraaid, konden de proefpersonen de droevige smileys beter vinden.

En daar hield het nog niet op. Want zelfs als een scherm zonder blije smileys werd getoond, dachten proefpersonen die wel naar vrolijke muziek luisterden dat ze een blij gezichtje konden ontdekken. Ook droevige muziek had diezelfde uitwerking. Daaruit konden de wetenschappers concluderen dat muziek de hersenen met bepaalde gedachten vullen, die uitwerking hebben op het waarnemend vermogen van iemand.

Tegenover Scientias legt onderzoeker Jacob Jolij uit hoe dat zit: "Bewuste waarneming berust voor een groot deel op die top-down processen: je brein vergelijkt voortdurend de informatie die via je ogen binnenkomt met wat verwacht wordt op grond van wat je van de wereld weet. Het resultaat van dat vergelijkingsproces is wat we uiteindelijk als werkelijkheid ervaren." Ook je stemming speelt daarbij dus een rol en die wordt beïnvloed door onder andere muziek.

Afbeelding: Youtube

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021