Excite

Eenmaal verkregen kilootjes blijven plakken

Het volgen van strenge diëten en het uren zweten in de sportschool voor een maatje minder blijkt tevergeefs te zijn. Brits onderzoek heeft uitgewezen dat het heel lastig is om weer af te vallen, wanneer iemand eenmaal dik is geworden.

Het onderzoek werd gehouden onder 25.000 mensen, waaronder 5.362 mannen en vrouwen die werden geboren in 1946 en 20.000 mensen met als geboortejaar 1958. Gedurende de jaren is hun bloeddruk gemeten en hun levensstijl onder de loep genomen. Degenen die in de jaren ’80 al een gewichtstoename vertoonden, kwamen langzaam maar zeker nog meer kilo’s aan.

Hoofdonderzoekster, Dr. Rebecca Hardy, stelt dat er geen weg meer terug is wanneer mensen eenmaal beginnen met aankomen. Er bestaat overigens wel een opmerkelijk verschil in de manier waarop mannen en vrouwen hun extra kilo’s krijgen. Mannen komen geleidelijk in de loop der jaren in een stabiele lijn aan. Vrouwen beginnen langzaam, maar rond hun 35e schieten de extra kilo’s in een rap tempo omhoog.

Het onderzoek toont aan dat zowel het verliezen van calorieën door voedselinname te beperken en sporten amper tot geen nut heeft. Slechts 10 procent van de Britten die jaarlijks proberen af te vallen, verliest ook daadwerkelijk een aantal kilo’s. De meeste van die kilo’s komen er vrijwel altijd na een jaar weer bij. Het zogenaamde jojo-effect blijkt niet te voorkomen. De meest logische tip van de onderzoekers: in den beginne niet aankomen.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020