Excite

Eenzaamheid als sluipmoordernaar

Dat roken een ongezonde bezigheid is weten we. Te veel eten en daardoor te dik worden is ook allesbehalve goed voor de gezondheid. Er is ook echter ook een stille sluipmoordenaar die onze gezondheid bedreigt. Eenzaamheid.

Dat zeggen althans een aantal goede doelen voor bejaarden in de Britse krant The Guardian. Volgens hen is er al genoeg aandacht voor de emotionele effecten van vereenzaming, maar worden de fysieke klachten die ermee gepaard gaan onderbelicht.

Gemiddeld één op tien Britse bejaarden lijdt aan extreme eenzaamheid, wat weer een verhoogd risico op depressie tot gevolg heeft. Ook bewegen eenzame mensen minder en eten ze slechter.

Daarom pleiten de goede doelen voor meer aandacht voor deze kant van eenzaamheid. Vooral medische professionals moeten er beter op letten. Ze hebben dan ook een campagne opgestart, genaamd ‘Campaign to end Loneliness’. In een rapport dat bij de campagne hoort stellen ze dat slechts één op de vijf ouderen ooit informatie heeft gezien over de fysieke impact die eenzaamheid kan hebben.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft eenzaamheid geclassificeerd als gevaarlijker dan roken en even gevaarlijk als overgewicht.

Mogelijk heeft het gebrek aan sociale interactie ook tot gevolg dat mensen sneller aan Alzheimer lijden.

Afbeelding: Flickr, gebruiker Bert K

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020