Excite

Eerste hittegolf 2014? Zo blijf je koel

De eerste hittegolf van 2014 is aanstaande, dus wij zetten tips bij hitte op een rij. Met tropische temperaturen lopen mens en dier namelijk allerlei risico’s. Bijvoorbeeld het risico uit uitdroging en oververhitting. Belangrijk is dus op lichaam en huis koel te houden. Hoe je dat doet lees je hier.

Hitte risico's - voor wie?

Het Rode Kruis heeft gemeld dat voor bepaalde groepen mensen de hitte extra risico's kan opleveren. Dan gaat het bijvoorbeeld over ouderen en kinderen, maar ook (buiten)sporters en mensen die grote evenementen bezoeken, zoals de vierdaagse in Nijmegen. Ga je op vakantie en heb je een lange autorit voor de boeg? Verwacht je file in de spits? Ga dan extra voorbereid op pad.

Tips bij hitte

Koel blijven bij de hittegolf van 2014 doe je met deze tips:

  1. 1. Drink voldoende: minstens twee liter water, thee en aangelengd vruchtensap per dag. Neem ook een fles water mee als je op pad gaat en blijf drinken; ook al heb je geen dorst. Vermijd alcohol.
  2. 2. Gebruik altijd zonnebrand als je naar buiten gaat.
  3. 3. Blijf binnen op de warmste uren van de dag: tussen 12.00 uur en 16.00 uur.
  4. 4. Draag lichte, luchtige kleding liefst van natuurlijke materialen zoals katoen en linnen. Bedek je hoofd met een hoed of sjaal als je lang buiten bent. Let op: meer bloot betekent niet altijd dat je het ook minder warm hebt.
  5. 5. Eet gedurende de dag lichte maaltijden met voldoende vitamines en zout. Soep, melk, sorbetijs en groentesap zijn aan te raden. Pas op met suiker en zoetigheden, want deze onttrekken vocht aan het lichaam.
  6. 6. Doe een stapje terug en neem voldoende rust. Wissel vaker van chauffeur bij lange autoritten, want hitte is vermoeiend.
  7. 7. Houd ramen en deuren overdag dicht om de hitte buiten te houden. ’s Avonds en ‘s nachts zet je de ramen open om koele frisse lucht binnen te halen. Pas wel op voor inbrekers!
  8. 8. Blijf in de schaduw en zoek verkoeling door in de wind te gaan zitten, of zet een ventilator aan.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2019