Excite

Eerste kind maakt ongelukkige ouders

Gelukkige stelletjes die overwegen aan kinderen te beginnen moeten misschien het onderstaande bericht niet lezen. Of juist wel… want ondanks hoge verwachtingen van deze enthousiaste ouders, is een kind geen garantie voor meer geluk. Uit onderzoek blijkt dat de meeste ouders twee jaar later zelfs ongelukkiger zijn na de geboorte van hun eerste kind.

Dat concludeert Babette Pouwels van de Universiteit van Utrecht in een recentelijk promotieonderzoek. Het geluksgevoel vermindert blijkbaar na gezinsuitbreiding, bij mannen zou dit gevoel 7 jaar lang aanhouden en bij vrouwen zelfs 15 jaar lang.

Deze conclusie is gebaseerd op gegevens van ruim duizend Duitse mannen en vrouwen die tussen 1984 en 2005 hun eerst kind op de wereld zetten. Twee jaar na de geboorte blijkt het geluksgevoel een flink stuk af te nemen. Pouwels maakte gebruik van gegevens uit een Duits onderzoek, maar de promovenda beweert dat de uitkomsten ook grotendeels gelden voor Nederlandse ouders.

Vaders zitten minder goed in hun vel, zijn niet tevreden meer met hun inkomen en vinden dat zij te weinig vrije tijd hebben. Dat is trouwens opvallend, want in de praktijk blijkt dat mannen daar na de geboorte nauwelijks op inleveren. Vrouwen leveren tijd en geld in, en raken vaak gestrest omdat zij thuis ook meer moeten doen.

Is dit een reden om dan maar niet aan kinderen te beginnen? Nee, natuurlijk niet, zegt Pouwels. De oplossing ligt in een eerlijke verdeling tussen betaald werk en de zorgtaken thuis. ''Zo komt de druk voor het verdienen van een inkomen of het huishouden niet bij één partner te liggen." Het is ook belangrijk dat ouders één avond in de week voor zichzelf vrij houden. Bijvoorbeeld om met vrienden uit eten te gaan, of lekker te gaan sporten.

Afbeelding: Flickr, gebruiker paleolit

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021