Excite

Eerste letter achternaam voorspelt koopgedrag

Wil je de nieuwste gadgets altijd het liefst als eerste hebben en ga je daar desnoods ’s nachts voor in de rij staan? Dan is de kans groot dat je achternaam met één van de laatste letters uit het alfabet begint. Volgens wetenschappers zou dat namelijk het koopgedrag van mensen kunnen voorspellen.

Mensen met een achternaam die begint met een letter die vroeg voorkomt in het alfabet, lijken minder haast te hebben. Zij hebben er helemaal geen moeite mee om te wachten met het plaatsen van een bestelling en lijken dus veel bedachtzamer te zijn bij het doen van aankopen.

Uit het experiment, dat werd uitgevoerd onder volwassen proefpersonen, bleek dat het effect zichtbaar was bij concrete producten, maar ook bij aanbiedingen waarbij korting gegeven werd. Het effect komt volgens wetenschappers voort uit de jeugd. Dit zou ook de reden zijn dat het alleen zichtbaar was bij mensen die al vanaf hun jeugd dezelfde achternaam hadden.

De wetenschappers denken dat de mensen die snel de aanbiedingen in huis willen halen vooral recht willen trekken dat ze vroeger meestal als laatste kwamen. Op school werd meestal uitgegaan van de klassenlijst en met een achternaam die bijvoorbeeld met de ‘Z’ begint, kom je dan pas laat aan de beurt. Nu is er de mogelijkheid om niet als laatste aan de beurt te zijn en die kans wordt door consumenten met beide handen aangegrepen.

Afbeelding: Flickr account FaceMePLS

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021