Excite

Eetverslaving werkt hetzelfde als drugsverslaving

Loopt het water je in de mond als je lekker eten op tv ziet? Je bent niet de enige. Het lijkt heel normaal, maar blijkt nu ook heel gevaarlijk te zijn: onderzoek heeft uitgewezen dat alleen het zien van lekker eten al een zelfde soort kick geeft aan iemand die verslaafd is aan voedsel, als cocaïne dat doet bij een drugsverslaafde.

Dat betekent dat eetverslavingen niet alleen te maken hebben met gedrag, maar ook met biologie. Het gaat om controle en gebrek aan controle en blootstelling aan de media is daarin zeker een factor die het overwegen waard is. We worden aan alle kanten overstelpt door het ideaalplaatje van hoe een man of vrouw eruit moet zien, maar krijgen daarna ook dagelijks beelden te zien van fastfood en andere ongezonde hapjes.

Het gevaarlijke aan reclames is dat ze je een trigger geven; als je een chocoladereep ziet, krijg je als vanzelf ineens trek in iets. Vervolgens is het daadwerkelijk eten daarvan nog maar een kleine stap. Voor eetverslaafden is het moeilijk om maat te houden; na het nemen van die eerste hap gaat het al snel helemaal fout. Dit komt omdat er niet echt een beloning komt na het eten, waardoor je meer gaat eten om toch een effect te bereiken.

Het kan daarom verstandig zijn om zover mogelijk uit de buurt te blijven van reclames; ze maken je afvalrace alleen maar moeilijker dan deze al is.

Afbeelding: Flickr account Sister72

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021