Excite

De werkende eigenschappen van ibuprofen

Als je last hebt van pijn, dan kun je ibuprofen nemen. Maar welke eigenschappen heeft ibuprofen nu eigenlijk en waar helpt het precies bij? En zijn er ook nog dingen waar je op moet letten als je ibuprofen neemt? De bijsluiter lezen is altijd verstandig, maar hier vast een aantal tips.

Pijnbestrijding

Een van de belangrijkste eigenschappen van ibuprofen is dat het pijn bestrijdt. Het is een pijnstiller. Beter nog: het is een ontstekingsremmende pijnstiller. Daarom gebruik je ibuprofen minder vaak bij hoofdpijn en vaker bij bijvoorbeeld gewrichtspijn, jicht en griepklachten. Dat wil niet zeggen dat ibuprofen niet geschikt is voor het gebruik bij hoofdpijn; ook dan werkt het goed. Bij gewone hoofdpijn, maar ook bij migraine.

Pijnsignaal

Ibuprofen zorgt ervoor dat het pijnsignaal niet wordt doorgegeven aan de hersenen. De ontstekingsremmende werking zorgt ervoor dat de ontsteking minder wordt. Daardoor heb je ook minder last van pijn, roodheid en eventuele zwellingen. Je kwaal geneest dus als het ware, terwijl je de pijn niet voelt. Als de pijnstillende werking minder wordt, is de daadwerkelijke pijn als het goed is ook al minder ernstig.

Het duurt ongeveer een half tot een heel uur voor ibuprofen werkt. De werking kan vervolgens zo'n acht uur aanhouden. Er zijn ook tabletten die werken met een vertraagde afgifte. Dan ben je twee tot drie uur verder voor de tabletten werken, maar houdt de werking ook zo'n 12 uur aan. Dit kan vooral zinvol zijn tijdens lange werk- of reisdagen, als je in de tussentijd niet veel gelegenheid hebt om een extra tabletje te nemen.

Ibuprofen langer gebruiken

Hoewel de pijnstillende eigenschappen van ibuprofen vrij snel in werking treden, duurt het langer voor zwellingen en ontstekingen zijn opgelost. Die worden vaak pas na een aantal dagen tot een week minder. Het is dus vaak noodzakelijk om ibuprofen langer te gebruiken dan een keer of een dag. Gebruik de tabletjes uiteraard alleen als je ook echt last hebt.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2019