Excite

Het eten van eiwitrijk voedsel

Eiwitten worden ook wel proteïnen genoemd. Dit zijn biologische moleculen die bestaan uit polymere ketens van aminozuren.

We hebben eiwitten nodig om goed te kunnen functioneren. Eiwitten helpen bij de bouw van cellen in het lichaam. Ze zorgen ook voor chemische reacties in het lichaam. Sommige eiwitten zorgen voor het transport van stoffen door het lichaam.

Eiwitrijk voedsel eten

Eiwitten zijn dus noodzakelijk voor ons lichaam. Wanneer je afvalt, kunnen eiwitten goed van pas komen. Een eiwitdieet is weer in de spotlights komen te staan door het dieet van dokter Frank. Hij maakt veel gebruik van eiwitten in zijn voedingsschema's. Wanneer je veel eiwitten binnenkrijgt, zul je minder eten. Je zit er namelijk snel vol van. Je blijft ook langer een vol gevoel houden.

Eten met veel eiwitten

Eiwitten vind je onder andere in eieren, peulvruchten, vlees, gevogelte, vleeswaren, vis, melkproducten en noten. Je kunt op een dag bijvoorbeeld het volgende eetschema aanhouden als je veel eiwitten binnen wilt krijgen:

Ontbijt

Zorg voor een ontbijt met voldoende vezels en eiwit. Dit kan bijvoorbeeld een volkoren boterham met kalkoenfilet zijn. Je kunt ook kiezen voor yoghurt of kwark met ontbijtgranen.

Lunch

Ook hier kun je kiezen voor de volkorenboterham. Je kunt eventueel ook kiezen voor een boterham met zonnebloempitten. Op de boterham doe je bijvoorbeeld magere kaas. Of je gaat voor een salade met tonijn.

Diner

Bij het diner ga je voor gevogelte - kip - zonder huid. De groente zijn bruine bonen. Je kunt ook kiezen voor een vleesvervanger zoals tofoe. Tussendoor neem je een handje noten.

De voor- en nadelen van eiwitten

Het voordeel van veel eiwitten eten is dat je afvalt. Je valt af, omdat eiwitten ervoor zorgen dat je lichaam warmer wordt. Hierdoor gaat je stofwisseling sneller, waardoor de gegeten dingen sneller worden verteerd.

Maar te veel eiwitten eten,is niet goed. Het is slecht voor de lever en de nieren. Bovendien zegt men dat er botontkalking door ontstaat en dat je er een hoge bloeddruk door krijgt.

Wanneer je aan een eiwitrijk dieet begint, is het altijd verstandig om dit van tevoren met een arts of een voedingsdeskundige te bespreken. Zeker wanneer je bijvoorbeeld een chronische ziekte hebt.

 

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020