Excite

Bloedlink: een embolie

Een embolie is een ernstige en gevaarlijke aandoening waarbij een prop (een embolus, vandaar de naam embolie) blijft steken in een slagader. Deze prop kan bestaan uit bloed, maar ook uit vet of weefsel. Als deze stremming niet wordt verholpen, kan een embolie leiden tot weefselafsterving. Afhankelijk van de plaats van de prop, kan dit voor levensbedreigende situaties zorgen.

Embolie: hoe, waar en wat?

Bloed stroomt normaliter met een snelheid van zo'n 11 kilometer per uur door je aderen. Een volledige bloedsomloop duurt derhalve maar 22 seconden. Bij lichamelijke inspanning stroomt het bloed zelfs nóg sneller.

Wanneer het bloed hierbij niet gehinderd wordt, is er uiteraard geen enkel probleem. Maar wanneer het bloed langs een vernauwing moet stromen, neemt de snelheid af. De kans op propvorming wordt hierdoor groter. Een vernauwde ader kan bijvoorbeeld ontstaan wanneer er vet aan de wanden van de ader kleeft, waardoor de ader nauwer wordt. Dit verschijnsel wordt 'atherosclerose' genoemd.

Ook een zwakke of onregelmatige hartslag kan leiden tot proppen in het hart, omdat in dergelijke gevallen de hartboezems niet volledig geleegd worden.

De aldus gevormde stolsels kunnen meegevoerd worden in de (slag)aders en zodoende ook op andere plaatsen in het lichaam terecht komen en vervolgens ergens blijven steken.

Symptomen van embolie

De symptomen van een embolie zijn uiteraard afhankelijk van de plaats waar de embolie optreedt. Een geblokkeerde longslagader (longembolie) geeft andere klachten dan een geblokkeerde aorta.

Afsluitingen van de slagaders naar het hart, de longen en de hersenen kennen vaak een dodelijke afloop. Wanneer de slagader naar de spijsverteringsorganen is geblokkeerd, zijn hevige buikpijnen, soms gecombineerd met braken, het gevolg. Een embolie in de slagader naar de benen leidt tot pijnen en bleke, koude voeten.

Diagnose en behandeling van een embolie

Wanneer een arts vermoedt dat hij/zij met een embolie te maken heeft, wordt er onmiddellijk verder onderzoek gedaan om andere oorzaken te kunnen uitsluiten. Met röntgencontrastfoto's en/of een MRI wordt de embolie opgespoord.

De verdere behandeling hangt onder andere af van de locatie en de grootte van de prop. Soms wordt het stolsel behandeld met medicijnen, in andere gevallen moet er (soms onmiddellijk) worden ingegrepen, bijvoorbeeld door een bypass aan te leggen. Hoe dan ook moet de patiënt nog lange tijd daarna medicijnen slikken om nieuwe stolsels te voorkomen.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020