Excite

Engels ontbijt en donuts wél goed voor je hart?

Je zou denken dat een goed Engels ontbijt – inclusief eieren, gebakken aardappels en bacon – dat gevolgd wordt door een paar donuts het recept is voor een hartaanval. Toch zou dat in feite wel eens goed kunnen zijn voor je hart. Vreemd genoeg maakt die combinatie je hartspier namelijk sterker, waardoor je beter beschermd bent in het geval van een hartaanval.

Uit recent onderzoek blijkt dat gefrituurd eten, zoals spek en donuts in dit soort gevallen de beste bescherming bieden. Dat wil niet zeggen dat je direct je bekertje yoghurt in moet wisselen voor een dergelijk ontbijt; het zijn nog maar voorlopige resultaten en de onderzoekers proberen nu nog te onderzoeken of de resultaten ook op de langere termijn stand houden.

Het onderzoek werd uitgevoerd op muizen en bij hen bleek dat de vettige eetpatronen ervoor zorgden dat hun hartaanvallen veel minder sterk waren. Bovendien waren de aanvallen 70 procent kleiner dan bij de muizen die een normaal, gezond dieet volgden. Dit laat zien dat vettigheid dus een behoorlijke positieve invloed kan hebben op het hart. Maar de manier waarop dit precies werkt en in hoeverre het ook op de lange termijn effect heeft, is nog niet bekend. Voor nu is het vooral handig om te onthouden dat gezond eten belangrijk is, maar dat niet alle vetten altijd vermeden hoeven te worden.

Afbeelding: Flickr account hawken king

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021