Excite

Enkele espresso slecht voor je hart

De dag beginnen met een enkele espresso, om zo toch net even wat beter op gang te komen. Het klinkt heel logisch, maar toch is het beter om het niet bij één te houden. Een enkele espresso kan er namelijk voor zorgen dat je bloed veel minder snel naar je hart stroomt, zo blijkt uit onderzoek.

Uit datzelfde onderzoek blijkt dat juist een kopje koffie zonder cafeïne de bloedstroom naar je hart een volledig nieuwe impuls geeft.

Veel mensen geven hun dag een kickstart door een enkele espresso te drinken. Sterker nog, het aantal mensen dat dit doet, wordt steeds groter. Een espresso is namelijk niet alleen lekker, maar ook behoorlijk trendy. Dat een nieuwe hype niet altijd goed is voor de gezondheid, blijkt hier wel.

Een enkel kopje espresso bevat maar liefst 130 milligram cafeïne, bijna het dubbele van de 75 mg die in een gewoon kopje koffie voorkomt. Filterkoffie bevat wat meer cafeïne, namelijk 120 mg per kopje.

Voor het onderzoek keken de onderzoekers naar de bloedstroom van 20 volwassenen die een enkele espresso namen en vergeleken dat met de bloedstroom van 20 volwassenen die gingen voor een alternatief zonder cafeïne. In het eerste geval werden de bloedvaten vernauwd met ongeveer 22%. Dit gebeurde binnen een uur. In het tweede geval werd de bloedstroom juist een beetje verbeterd.

Daarnaast bleek dat een grotere hoeveelheid cafeïne – denk aan 400-500 mg – per dag weer geen schadelijke gevolgen had voor de gezondheid. In dat geval bleek namelijk weer dat de proefpersonen over het algemeen een kleinere kans hadden op hartproblemen en diabetes.

Afbeelding: Flickr account Rahim Packir Saibo

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021