Excite

Epilepsie: oorzaken en kenmerken

Epilepsie is een ziekte die vooral gekenmerkt wordt door epileptische insulten, of toevallen. Het is een ziekte die in de hersenen begint. Opvallend genoeg zijn er verschillende varianten. Zo kun je epilepsie hebben, maar geen toevallen krijgen, maar het is ook mogelijk om geen epilepsie te hebben, terwijl je juist wel toevallen krijgt.

Oorzaken van epilepsie

Je kunt epilepsie al vanaf je geboorte krijgen, maar je kunt het ook later ontwikkelen. Als je het later ontwikkelt, dan komt dit meestal door een hersenbeschadiging, bijvoorbeeld na een ongeluk of een beroerte. Als je het al bij je geboorte hebt, dan komt dit meestal door een genetische afwijking. De kans dat epilepsie vaker voorkomt in één familie is dus aanwezig.

Verschillende soorten epilepsie

Er zijn verschillende soorten epilepsie. De minst angstaanjagende vorm is Gegeneraliseerde epilepsie met absences. Dan kun je tijdens een aanval veel minder bij bewustzijn zijn. Deze aanvallen gaan echter vrij snel over en zijn soms - buiten een schok in de arm of een flinke knippering van de oogleden - niet eens waar te nemen.

Een tonisch clonisch insult is veel dramatischer. Een aanval gaat dan gepaard met hevig schokken en spiersamentrekkingen. Ook kan iemand tijdens een dergelijke aanval schuim op de mond krijgen en kan men zelfs een kwartier buiten bewustzijn raken. Het ernstige aan deze aanvallen is dat het mogelijk is een hersenbeschadiging op te lopen. Het is belangrijk dat de patiënt tijdens zo'n aanval zo snel mogelijk weer bijkomt. Daarvoor is snel handelen van omstanders vaak ook van belang, bijvoorbeeld door de patiënt in de stabiele zijligging te plaatsen.

Behandeling van epilepsie

Epilepsie wordt met name behandeld met medicijnen. Daarmee kunnen de symptomen onderdrukt worden, waardoor de patiënt er niet veel last van heeft. Toch kan epilepsie de dagelijkse praktijk flink verstoren; het is niet altijd toegestaan om auto te rijden als je epilepsie hebt, hiervoor zijn wettelijke regels vastgesteld en daar moet je je aan houden.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020