Excite

Excuses worden overschat

Onderzoekers van de Erasmus Universiteit Rotterdam zijn erachter gekomen dat excuses overschat worden. Vaak helpen excuses de benadeelde partij niet om zich beter te voelen. De wetenschappers geven aan dat excuses wel beïnvloed worden door andere factoren. Zoals bijvoorbeeld of excuses wel oprecht bedoeld zijn en of er ook een compensatie volgt. Dit schrijven de onderzoekers in de tijdschriften Scientific American en Psychological Science.

David DeCremer, hoofdonderzoeker van het team psychologen dat de experimenten uitvoerde, verklaarde in Scientific American: “De verwachting dat excuses ons een beter gevoel zullen geven en ons zelfs slechte dingen kunnen laten vergeten, is overschat.” Hij betrekt dit ook op de economische crisis en stelt dat we in een excuuscultuur leven. “Vooral wanneer het gaat over de financiële crisis en fraude is er een schreeuw om verontschuldigingen.”

Bij de experimenten die de psychologen van de Erasmus Univeristeit uitvoerden, kregen proefpersonen de keus om tien euro te houden of aan een partner te geven. De belofte was dat de partner het geld zou verdriedubbelen en de helft zou teruggeven. De personen zouden dus vijftien euro krijgen en vijf euro winst maken. Maar de deelnemers kregen maar vijf euro terug. Met het verlies kreeg een deel van de proefpersonen een excuusbrief.

De personen die het excuusbriefje kregen, voelden zich er echter niet beter door. Het andere deel van de proefpersonen dat geen excuusbriefje kreeg, moest zich inbeelden dat zij excuses kregen. Deze laatste groep bleek daar veel waarde aan te hechtten en voelde zich beter erbij. Excuses helpen dus zeker niet om een al beschadigde relatie te herstellen.

Afbeelding: Flickr, Butupa

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021