Excite

Experts adviseren: beperk stress voor zwangerschap

Als je een kinderwens hebt dan zijn er talloze tips om zo snel mogelijk zwanger te worden. Zo moet je gezond eten, sporten maar niet te veel, natuurlijk geen alcohol drinken en ga zo maar door. Een andere factor die niet erg gezond is, is stress tijdens voor de zwangerschap. Stress kan gezondheidsproblemen veroorzaken, en zelfs aantoonbaar de kans op onvruchtbaarheid vergroten.

Stresshormonen en onvruchtbaarheid

Een grote veroorzaker van stress bij veel stellen, is de vraag of de zwangerschap überhaupt wel gaat lukken. Daarom geeft een groep wetenschappers van de Amerikaanse universiteit van Ohio nu het advies om niet te hard to focussen op de zwangerschap. Stresshormonen kunnen namelijk het risico op onvruchtbaarheid vergroten en zelfs verdubbelen. Dat is een fikse invloed van stress, die relatief makkelijk te voorkomen is door bijvoorbeeld yoga of meditatie.

Cortisol

De onderzoekers volgden een groep van 373 vrouwen tussen de 18 en 40 zonder problemen met vruchtbaarheid. Iedere vrouw ging op haar eigen manier om met de stress van de zwangerschap. Het enige dat de onderzoekers testten was de hoeveelheid van het stresshormoon cortisol in het speeksel. Daaruit konden zij aflezen hoeveel stress voor de zwangerschap de vrouwen hadden. Vervolgens werd gedurende een jaar bijgehouden wanneer zij in blijde verwachting waren.

Klinische onvruchtbaarheid

Niet geheel verrassend hadden de vrouwen met de grootse hoeveelheid stresshormonen in het speeksel de kleinste kans op een bevruchting binnen een jaar. Na een jaar geldt de diagnose ‘klinische onvruchtbaarheid’. Het is voor het eerst dat de relatie tussen stress en zwangerschap zo duidelijk wordt aangetoond.

De onderzoekers merken wel op dat een gezond lichaam en een evenwichtige levensstijl vele malen meer invloed hebben op de zwangerschap dan de hoeveelheid stress.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021