Excite

Extra dronken dankzij koffie

Gebruik jij koffie wel eens om haar ontnuchterende werking? Dan mag je dag vanaf nu wel laten. Onderzoek wijst namelijk uit dat koffie het effect van dronken zijn juist alleen maar versterkt.

Uit nieuw onderzoek blijkt dat juist de combinatie van alcohol en cafeïne een behoorlijk slechte kan zijn, omdat deze ervoor zorgt dat je minder goed beseft dat je eigenlijk dronken bent. Dit geldt dus voor koffie, maar ook voor bijvoorbeeld energiedrankjes, waar heel vaak cafeïne in zit.

Het onderzoek werd uitgevoerd op muizen, waarbij bleek dat cafeïne er wel voor zorgde dat de muizen alerter werden, maar de bewustzijnsproblemen die aan de alcohol te wijten waren verdwenen hierdoor niet. Zo gingen muizen die zowel cafeïne als alcohol ‘gedronken’ hadden gevaren niet uit de weg, ook als ze eigenlijk wel wisten dat de uitkomst slecht voor hen zou zijn.

Het is dan ook beter om gewoon dronken te blijven; mensen die dronken zijn voelen zich vaak moe en onder invloed en zijn daarom beter in staat om zich te realiseren dat ze dronken zijn. Mensen die hun dronken bui met koffie proberen te verdrijven, kunnen juist weer actief genoeg zijn om wél bijvoorbeeld in de auto te stappen, terwijl ze te dronken zijn om adequaat op het verkeer te kunnen reageren.

Het drinken van de koffie is dus eigenlijk niets meer dan jezelf voor de gek houden. Hoe aantrekkelijk het ook kan lijken om de hele nacht te feesten en jezelf met koffie weer op te peppen; het is toch beter om het niet te doen!

Afbeelding: Flickr account Mike Burns

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021