Excite

Extraverte mensen zijn het meest gelukkig

Extraverte mensen leven het gelukkigst. Uit een onderzoek naar de invloed van iemands persoonlijkheid op het geluk, bleek dat extraverte personen een positieve en nostalgische kijk op het verleden hebben, en minder worden beheerst door negatieve gedachten en spijt. Dat maakt het gemakkelijker om een gelukkig leven te leiden.

In het onderzoek werd de menselijke persoonlijkheid onderverdeeld in vijf categorieën: extravert, neurotisch, open, meegaand en zorgvuldig (of ordelijk). Bij de proefpersonen werd gekeken in welke categorie ze geplaatst konden worden en hoe tevreden ze waren met hun leven. "We ontdekten dat mensen die heel extravert zijn, gelukkiger zijn met hun leven," vertelt onderzoeker Ryan Howelle op de website Scientias.

Uit de resultaten maakten de onderzoekers op dat de mate van geluk sterk bepaald wordt door iemands visie op het eigen verleden. Wanneer je tevreden terug kan kijken op het leven dat je tot nu hebt geleid, is het makkelijker om je gelukkig te voelen. Mensen met knagende spijt gevoelens of slechte herinneringen aan hun jeugd hebben het hier veel moeilijker mee.

Deels is het dus lastig om dit te veranderen, aangezien je niet terug in de tijd kan gaan om je herinneringen te veranderen. Aan de andere kant kun je wel meer aandacht schenken aan positieve herinneringen en minder plezierige gevoelens in een ander daglicht plaatsen. Dit kan je gevoel van geluk een enorme oppepper geven. Met een gelukkiger uitkijk krijg je weer zin om dingen te ondernemen. Zorg dus dat je die sneeuwbal rollende krijgt!

Afbeelding: Flickr, gebruiker katerha

 

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021