Excite

Favoriete drankje 10-jarigen: wodka-mixjes

Een enquête onder tienjarige meisje heeft in Engeland voor heel wat opschudding gezorgd. De deelnemertjes werden gevraagd naar hun favoriete drankje. Het meest gegeven antwoord was WKD, een voorgemixt wodka-drankje vergelijkbaar met de Bacardi Breezers in Nederland.

Onderzoekers zijn geschokt. Ze hadden gerekend op antwoorden als 'cola' of 'vruchtensap'. Maar de kinderen kozen massaal voor WKD, dat meer alcohol zou bevatten dan een shotglaasje whiskey. Wellicht nog verontrustender: een aantal kinderen gaf aan dat hun ouders de alcoholische versnaperingen voor ze kopen.

Het onderzoek werd door de NHS, vergelijkbaar met de Nederlandse GGD, gehouden op drie verschillende basisscholen. Maar het is een landelijk probleem, zegt Ray Hatter van de NHS tegen The Sun: 'Het probleem doet zich niet alleen op de bezochte scholen voor, maar strekt zich uit over een groter gebied.'

De ophef in Engeland is begrijpelijk, maar de ondervraagden zijn natuurlijk ook erg vatbaar voor invloeden van buitenaf. Jonge kinderen vinden het stoer om ouder te lijken dan ze eigenlijk zijn, en daar passen alcoholische drankjes bij. Dit zou mee kunnen spelen bij het invullen van de enquête. Verontrustend is het zeker, maar of de resultaten honderd procent betrouwbaar zijn is de vraag.

Afbeelding: Youtube

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021