Excite

Leven met fibromyalgie

Fibromyalgie betekent letterlijk 'bindweefselspierpijn' en is een syndroom waarbij je het gevoel hebt dat je last hebt van je gewrichten, terwijl het eigenlijk gaat om een soort spier- en drukpijn. De pijn wordt erger als je langere tijd stil hebt gezeten of bent blootgesteld aan de kou en gaat bovendien meestal gepaard met andere algemene klachten.

Symptomen van fibromyalgie

De belangrijkste symptomen van fibromyalgie zijn de symptomen waarmee de ziekte gepaard gaat, namelijk hoofdpijn, spierstijfheid, moeheid en slaapstoornissen. Hoewel fibromyalgie vaak verward wordt met ME of CVS, is het zeker niet hetzelfde. Specialisten zijn het er zelfs niet over eens of fibromyalgie op zichzelf wel een aparte ziekte genoemd mag worden.

Pijnpunten

De klachten die gepaard gaan met fibromyalgie concentreren zich vaak op specifieke punten in het lichaam, bijvoorbeeld de knieën, onder en boven de billen, de ellebogen en borst en schouders. Omdat dit precies plekken zijn waar ook gewrichten zitten, worden de klachten soms eerst als gewrichtsgerelateerd gezien. De diagnose fibromyalgie volgt dan pas later.

Oorzaken

Fibromyalgie kan verschillende oorzaken hebben. De meest bekende oorzaken zijn fysieke overbelasting of psychische stress gedurende langere tijd, een bacteriële of virale infectie of een zware bevalling. Ook is het mogelijk dat de aandoening erfelijk is, maar ook hiervoor is nog te beperkt bewijs gevonden. Vooralsnog gaat men er daarom niet vanuit dat fibromyalgie erfelijk is.

Behandelen

Fibromyalgie is niet te genezen, daarom worden meestal middelen ter bestrijding van de pijn gegeven. Denk aan antidepressiva, paracetamol of ibuprofen. Morfine is ook een optie, maar wordt eigenlijk zelden voorgeschreven. Ook kun je gedrags- of bewegingstherapie volgen.

Alternatieve hulp

Wie niet genoeg heeft aan de gebruikelijke methoden, kan kiezen voor alternatieve behandelwijzen. Denk aan acupunctuur of guaifenesine. Deze methoden zijn relatief succesvol, maar ook erg omstreden. Een succesvol effect kan geenszins gegarandeerd worden. Ook chirurgie is een optie, maar ook hierbij is niet wetenschappelijk bewezen dat het ook daadwerkelijk succesvol is tegen fibromyalgie.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020