Excite

Een Finse sauna is gezond voor hart- en bloedvaten

Er zijn verschillende soorten sauna's, maar de Finse is ongetwijfeld de meest bekende en populaire. Deze Finse sauna kenmerkt zich vooral door zijn extreem droge hitte. Hoe hoger je er in plaats neemt, hoe heter en vochtiger de lucht wordt.Temperaturen tot ruim honderd graden zijn hier lang geen uitzondering. Die uitzonderlijk hoge temperatuur is draaglijk, dankzij een luchtvochtigheidsgraad die varieert van amper 5 tot maximaal 30 procent.

Irritatie luchtwegen voorkomen

De hitte wordt geproduceerd door een elektrische kachel waarop stenen liggen. Om irritatie van je luchtwegen te voorkomen, wordt regelmatig water op de stenen gegoten. De combinatie van hoge temperatuur met een lage luchtvochtigheid maakt dat je enorm gaat zweten.

Opwarmen en afkoelen

Een beurt in de Finse sauna is lang niet uitsluitend een zaak van opwarmen en stevig zweten. De grote hitte wordt gecombineerd met een stevige afkoeling met... ijskoud water. Die afkoeling is noodzakelijk om de gezondheidseffecten van deze Finse sauna maximaal te benutten.

Positief voor hart en bloedvaten

In de Finse sauna, stijgt je lichaamstemperatuur tot zo'n 39 graden. Als verdedigingsmiddel zetten je bloedvaten in huid, armen en benen uit, waardoor er maar liefst zeventig procent bloed door je huid stromen. Je lichaamswarmte raak je kwijt aan je omgeving, je gaat zweten als een paard, hetgeen je bloeddruk weer doet dalen. Je té warme bloed wordt afgevoerd en vervangen door koeler bloed. De verwijdering van je bloedvaten doet je bloeddruk weer dalen. Je hart klopt krachtiger voor een betere doorbloeding en je bloeddrukdaling tegen te gaan. Dat heeft een gunstig effect op je algemene conditie. Een koude waterdouche is de meest efficiënte manier om af te koelen. Een saunabeurt is een echte aanrader, zij die kampen met een hoge bloeddruk of een hart- en vaatziekte moeten wél opletten.

 

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020