Excite

Fitness helpt tegen bijwerkingen chemo

  • © Getty Images
Fitness is goed voor je gezondheid, ook als je ziek bent. Hoogleraar epidemiologie Neil Aaronson, werkzaam bij het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis, concludeerde dat vrouwen met borstkanker die een fitnessprogramma volgen tijdens hun chemotherapiebehandeling minder last hebben van bijwerkingen. Dat betekent dat ze minder last hebben van vermoeidheid, misselijkheid, pijn en conditieverlies.

Daarnaast blijkt de dosering van de chemo bij deze groep vrouwen ook minder vaak aangepast te hoeven worden. De groep die het meest intensieve sportprogramma volgden, hadden het minste last van bijwerkingen. Ook lukte het hen het beste om de chemotherapie vol te houden. In slechts 12 procent van de gevallen moest de dosering van de chemotherapie alsnog aangepast worden. Het onderzoek werd uitgevoerd onder 230 vrouwen met borstkanker. Deze vrouwen werden verdeeld over drie groepen.

Eerder was het advies richting kankerpatiënten altijd dat ze rustig aan moesten doen, maar het lijkt erop dat het juist beter is om actief te worden, zo vertelt Aaronson. Overigens wil hij nadrukkelijk geen keiharde conclusies trekken voor wat betreft de invloed van beweging op de effectiviteit van de chemotherapie. De resultaten van de therapie hoeven namelijk niet per definitie beter te zijn bij de vrouwen die ook aan fitness deden.

Wel kan duidelijk gesteld worden dat een intensief bewegingsprogramma ervoor zorgt dat vrouwen de chemotherapie beter volhouden en dat ze minder last hebben van de bijwerkingen. Over het geheel genomen heeft het fitnessen dus wel een positieve uitwerking op de gezondheid van deze vrouwen.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021