Excite

Focus op het uiterlijk maakt ongelukkig

Mannen en vrouwen die zich erg richten op het uiterlijk van hun partner zijn minder gelukkig in hun relatie. Ook op seksueel gebied leidt een focus op uiterlijke schoonheid tot minder tevredenheid. Mannen zien vrouwen sneller als lustobject dan andersom, maar beide seksen zien zichzelf even vaak als lustobject.

Dat blijkt uit onderzoek onder 159 studenten. De proefpersonen moesten vragen beantwoorden over hun relatie, in welke mate ze zichzelf en anderen als lustobject zagen en hoeveel ze in aanraking kwamen met de media. Dat laatste bleek een belangrijke graadmeter te zijn; hoe vaker de proefpersonen met media in aanraking kwamen die mensen als lustobject portretteerden, hoe meer ze zich richtten op het uiterlijk van hun partner.

Waarom mensen ongelukkiger in hun relatie zijn wanneer ze erg bezig zijn met het uiterlijk van hun geliefde is niet helemaal duidelijk. Expert Janet Hyde geeft op Scientias.nl aan dat mensen die zichzelf als een object zien daarmee zichzelf pijn doen. Vervolgens kunnen de media "ervoor zorgen dat mensen ook de partner als object gaan zien en dat beschadigt weer de relaties."

Het klinkt eigenlijk heel logisch: wanneer je in een relatie alleen gefocust bent op het uiterlijk, mis je diepgang in je partner die hij of zij misschien wel heeft. Natuurlijk moet iemand aantrekkelijk zijn voordat je er op af stapt, maar dit onderzoek onderstreept nog maar eens dat de binnenkant van een persoon toch echt belangrijker is dan de buitenkant.

Afbeelding: Flickr, gebruiker Franco Folini

 

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021