Excite

Foto's als pijnstiller

Zoals je misschien al gelezen hebt, kan het menselijk brein erg behulpzaam zijn bij het bestrijden van pijn. Het kijken naar een foto van een geliefde kan bijvoorbeeld helpen om een pijnervaring minder heftig te maken, aldus onderzoekers van de Universiteit van Californië.

Wanneer kinderen naar de dokter gaan, dan houden ze graag de hand van hun ouders vast. Instinctief weten we dus dat lichamelijk contact met iemand van wie we houden pijn dragelijk kan maken. Psycholoog Sarah Master onderzocht samen met haar collega’s of foto’s ook een dergelijk effect hebben. En kiekjes van bijvoorbeeld een vriendje bleken inderdaad goed dienst te kunnen doen als pijnstiller.

Sterker nog, kijken naar een foto van een geliefde had hetzelfde effect als zijn hand vasthouden. De onderzoekers lieten 25 vrouwen een aantal pijnprikkels ondergaan. De hand van hun vriendje vasthouden hielp, terwijl de hand van een vreemde geen effect had. Ook het kijken naar een foto van hun partners bestreed de pijn, terwijl de foto van een vreemde geen effect had.

Door te kijken naar iemand die je lief vindt, activeer je het beloningcentrum van je brein. Tegelijkertijd worden delen van de hersenen die pijn registreren veel minder actief.

Mocht je binnenkort dus naar de tandarts moeten, dan zou je kunnen overwegen om de verdoving over te slaan, om je in plaats daarvan eens flink te verdiepen in een fotoalbum.

Afbeelding: Flickr, gebruiker sfxeric

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021