Excite

Frankrijk komt met Bruto Nationaal Geluk

President Sarkozy kwam onlangs met een wel heel bijzonder idee: hij meende dat de gezondheid van een land niet moest worden afgemeten aan de rijkdom, maar aan het geluk van de mensen. Een lachend land is een gezond land!

Hoewel het wat opmerkelijk klinkt, is het wel logisch dat Sarkozy met zo’n opmerking komt. Op dit moment staat zijn land – net als veel andere landen – er niet al te rooskleurig voor. Met name de economie heeft het zwaar te verduren en het Bruto Nationaal Product zal volgend jaar amper stijgen. Langzaam maar zeker lijkt Frankrijk af te glijden op de economische ladder.

Daarom moet de economische vooruitgang vanaf nu niet in geld, maar in geluk gemeten worden. En daar heb je direct het eerste probleem al: hoe meet je geluk? De president heeft wel een idee: door te bekijken hoeveel er gerecycled wordt, door files in de gaten te houden en door mensen te vragen naar de balans tussen werk en privé.

Hij staat niet alleen in zijn plan; in principe baseert hij zich op de twee economen die vorig jaar de Nobelprijs wonnen, Josepth Stiglitz en Amartya Sen, die welzijn en duurzaamheid aanmerkten als de nieuwe maatstaven van welvaart.

Hoe het plan daadwerkelijk in de praktijk gebracht gaat worden is nog niet helemaal duidelijk, maar zeker mag zijn dat de focus verschuift van materialisme naar het gezin. Dit moet ervoor zorgen dat mensen niet alleen gelukkiger worden, maar tegelijkertijd ook succesvoller!

Afbeelding: Flickr account Gabo Morales

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021