Excite

'Frisdrank vervroegt eerste menstruatie'

  • © Getty Images
Het lijkt er sterk op dat meisjes die met enige regelmaat frisdrank of sap drinken eerder voor het eerst ongesteld worden dan meiden die dat niet doen. Dat blijkt uit een onderzoek waarover gepubliceerd werd in Human Reproduction. Het is voor het eerst dat onderzoekers kijken naar de relatie tussen drankjes met suiker en de leeftijd waarop meiden voor het eerst ongesteld worden.

Een team onderzoekers van de Harvard Medical School volgde een groep van 5.583 meisjes in de periode van 1996 tot 2001. De meisjes waren bij aanvang van het onderzoek 9 jaar. In 2001 bereikten ze de leeftijd van 14. Uit de resultaten van dit onderzoek bleek dat meiden die meer dan 1,5 suikerdrankje per dag dronken gemiddeld ongeveer 2,7 maanden eerder ongesteld werden dan meiden die er minder dan twee per week dronken. Het effect is gecorrigeerd voor tal van andere factoren, zoals eetpatroon, beweging en BMI.

Dit resultaat is volgens de onderzoekers heel belangrijk. Overgewicht is namelijk een steeds groter probleem onder kinderen én er bestaat een verband tussen vroeg ongesteld worden en het risico op borstkanker op latere leeftijd. Eerder werd al duidelijk dat meisjes in ontwikkelde landen steeds eerder in de puberteit kwamen. Dit lijkt één van de redenen daarvoor te zijn.

Overigens geven de resultaten van het onderzoek geen verklaring voor het effect. Het kan zijn dat het lichaam meer insuline heeft vanwege de suikerdrankjes, die vervolgens weer kunnen leiden tot meer geslachtshormonen en een eerder ingezette menstruatie.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021