Excite

Fruit helpt diabetes voorkomen

Dat fruit gezond is, dat weten we al lang. Maar dat voldoende fruit eten helpt het risico op diabetes te verkleinen is nieuws. Vooral blauwe bessen, druiven, appels en peren helpen diabetes type 2 te voorkomen. Dat is gebleken uit een groot internationaal onderzoek naar de suikerziekte, waaronder deze maand gerapporteerd is in het British Medical Journal.

Eetgewoonten en gezondheid

Het team, bestaande uit Britse, Amerikaanse en Singaporese onderzoekers, combineerde de resultaten van drie grote onderzoeken. Zo kwamen de wetenschappers tot een aantal proefpersonen van 187.382. Alle deelnemers vulden een periode vragenlijsten in over hun eetgewoonten en hun gezondheid. Zo gaven de proefpersonen vier keer per jaar aan hoe vaak de bepaalde fruitsoorten aten.

Blauwe bessen erg effectief

Gedurende de studie kreeg 6,5 procent van de proefpersonen diabetes type 2. Aan de hand van de gegevens over het gegeten fruit, bleek dat drie keer per week een portie blauwe bessen, druiven en rozijnen of appels en peren eten, het risico op het ontwikkelen van diabetes type 2 verlaagde. In principe had alle fruit een positief effect op de ziekte, maar deze fruitsoorten waren het meest effectief in de bestrijding van diabetes type 2. Vooral blauwe bessen bleken effectief: deze verlaagden het risico op diabetes type 2 bijvoorbeeld met 26 procent, ander fruit verkleinde de kans op diabetes met 2 procent.

Glucose

Het is niet duidelijk waarom sommige fruitsoorten beter diabetes voorkomen dan andere. Mogelijk komt dat door het hoge gehalte van de stoffen antocyanen en polyfenolen in blauwe bessen, druiven, appels en peren. Deze zouden de opname van glucose verbeteren. Overigens gelden de effecten alleen voor vers fruit. Vruchtensappen hebben geen effect bij diabetes. Vermoedelijk gaat in het verwerkingproces te veel van de werkende stoffen verloren.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021