Excite

Snel in beweging met fysiotherapie

Heb je een zeurende pijn in je knie? Lukt het je niet om soepel te bukken om iets van de grond te rapen? Heb je last van een aanhoudende blessure die maar niet lijkt te genezen? Fysiotherapie kan je helpen. Met adviezen en oefeningen helpt de fysiotherapeut je om weer als vanouds te bewegen.

Wat houdt fysiotherapie in?

Fysiotherapie is een discipline binnen de medische wetenschappen die zich bezighoudt met het bewegingsapparaat van de mens. Met het bewegingsapparaat van de mens worden de spieren, pezen, banden en gewrichten bedoeld. Wanneer je lichamelijke klachten hebt bij het bewegen of wanneer deze ontstaan zijn door een verkeerde lichaamshouding, helpt fysiotherapie om de klachten te verminderen. De lichaamsklachten die dikwijls door een fysiotherapeut worden behandeld, kunnen ontstaan door het langdurig uitvoeren van bepaald werk, ongelukken, spanning, stress of veroudering. De fysiotherapeut zal niet zozeer de oorzaak van de klachten aanpakken als wel de gevolgen van de aandoening. Hierdoor helpt de therapeut je om weer zo goed mogelijk te functioneren in je dagelijks leven.

Wat doet de fysiotherapeut?

Vaak word je door een arts doorverwezen naar een fysiotherapeut. Je kan echter ook op eigen initiatief langs gaan. Tijdens je eerste consult zul je dan uitgebreid worden gescreend, waarna de fysiotherapeut een behandelplan schrijft. De behandeling kan afhankelijk van de lichamelijke klachten bestaan uit bewegingstherapie, massage, elektrotherapie of advisering en begeleiding van een patiënt bij het doen van bepaalde oefeningen en werkzaamheden. De behandeling is er op gericht het bewegingsapparaat te stabiliseren of je te leren omgaan met een bepaalde lichamelijke beperking. Sessies bij de fysiotherapeut vinden vaak wekelijks plaats. Daarnaast dien je vaak ook thuis dagelijkse oefeningen doen om de behandeling te bevorderen.

Wordt fysiotherapie vergoed door de verzekering?

Sinds 2004 valt fysiotherapie niet meer binnen het basiszorgpakket. Het is dus nodig om een aanvullende zorgverzekering af te sluiten indien je veelvuldig gebruik maakt van fysiotherapie. Voor de meeste verzekeringen geldt dat een maximaal aantal therapiesessies vergoed wordt en dat je de rest zelf bij moet leggen. Sommige verzekeringen hebben ook contracten afgesloten met bepaalde praktijken. Het beste is om bij je eigen verzekeraar na te gaan wat voor jou van toepassing is.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021