Excite

Ga overbevissing tegen met VISwijzer

Als we doorgaan, zoals we nu bezig zijn, is de kans groot dat praktisch alle soorten zeevis en schaal- en schelpdieren die op dit moment commercieel gevangen worden, binnen 40 jaar uitgestorven zijn. Stichting De Noordzee luidt de noodklok en brengt een VISwijzer uit.

In deze VISwijzer vind je allerlei informatie over de soorten vis die we in Nederland regelmatig eten. Op basis van duurzaamheid worden de verschillende soorten beloond met een positie in de groene, oranje of rode kolom.

Dit handige kaartje past gemakkelijk in je portemonnee en geeft je in één oogopslag antwoord op de vraag of het eten van een bepaalde vissoort verstandig is of niet. Als de vis in de groene kolom staat, dan kun je deze soort met een gerust hart eten. Die vissen worden gevangen op een manier dat het leven in de zee zo min mogelijk schade wordt toegebracht. Bovendien bestaan die vissen nog in een gezonde hoeveelheid.

De vissen die in de oranje en rode kolom staan kun je beter mijden; die zitten of in de gevarenzone, of worden echt al bedreigd. De VISwijzer kun je eenvoudig downloaden via de website.

Natuurlijk hoef je niet direct alle vis van je menu te schrappen. Vis is goed voor je en het is belangrijk om regelmatig een stukje vis te eten. Het type vis kun je echter wel kiezen en als je daarin een duurzame keuze maakt, dan weet je zeker dat je ook in de toekomst nog regelmatig kunt genieten van een stukje vis!

Afbeelding: Flickr account miusam-ck

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021