Excite

Gebroken hart doet écht pijn

Een gebroken hart is niet alleen een metafoor voor de geestelijke pijn die je na een breuk voelt; het doet écht fysiek pijn. Sterker nog: volgens onderzoekers doet een gebroken hart zelfs meer pijn dan ‘gewone’ fysieke pijn. Dit blijkt uit een recente studie.

Wetenschappers kwamen erachter dat gedumpt worden een deel in de hersenen activeert dat normaal gesproken geassocieerd wordt met het verwerken van fysieke pijn, zoals een verbranding. In feite komt het er dus op neer dat een gebroken hart écht pijn doet. Dit bleek ook al uit een Amerikaans onderzoek, waarbij mannen en vrouwen die gedumpt waren aangaven dat ze echt diep gekwetst waren en letterlijk pijn hadden. Bij hen bleek dat het zien van een foto van hun ex meer pijn deed dan bijvoorbeeld geraakt worden door iets ijskouds.

Volgens de wetenschappers geven deze inzichten een nieuwe betekenis aan het gegeven dat sociale afwijzing inderdaad zeer doet. Je zou misschien kunnen denken dat hete thee over je heen krijgen en gedumpt worden op verschillende manieren zeer doen, maar dat is dus niet zo. En dat geldt ook voor sociale afwijzing. Ze blijken meer met elkaar verbonden dan eerder gedacht werd.

Er is ook goed nieuws: de onderzoekers ontdekten ook dat des te langer de afwijzing achter iemand lag, des te minder activiteit er was in de gedeelten van de hersenen die verantwoordelijk zijn voor emotionele binding. Tijd heelt dus echt wonden.

Afbeelding: Flickr account gagstreet

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021