Excite

Geen bewijs voor gezondheidsklachten straling telefoon

Volgens de Nederlandse Gezondheidsraad leveren niet de daadwerkelijke stralingen van GSM’s en telefoons gezondheidsklachten, maar juist de veronderstelling eraan blootgesteld te worden. Deze conclusie verscheen in het Jaarbericht Elektromagnetische velden.

Eerder waren er regelmatig berichten over de stralingen die afkomsting waren van mobiele telefoons en laptops. Deze zouden niet goed zijn voor de gezondheid en zeker niet als we er lange tijd door worden blootgesteld.

Volgens de raad is er echter geen enkel bewijs van een kwalitatief hoogwaardig onderzoek over de gezondheid bij blootstelling van radiofrequente velden. In het jaarbericht stond vermeld dat: ‘er geen oorzakelijk verband is tussen blootstelling en het optreden van gezondheidsklachten als hoofdpijn, migraine, vermoeidheid, slapeloosheid, concentratieproblemen, jeuk en warmtesensaties. Wie vermoedt dat hij aan blootstelling onderhevig is, rapporteert genoemde klachten eerder dan iemand die denkt niet blootgesteld te zijn’

De onderzoekers zeggen: ‘Wel is er een verband tussen de klachten en de veronderstelling blootgesteld te worden en daarmee naar alle waarschijnlijkheid de mate van risicoperceptie. Dat doet overigens niets af aan het feit dat die klachten er zijn en om een oplossing vragen.’

Volgens de Gezondheidsraad is het raadzaam dat er meer voorlichting wordt gegeven over elektromagnetische straling. Ze zeggen: ‘Omdat de klachten die sommige mensen toeschrijven aan een dergelijke blootstelling vooral gerelateerd lijken te zijn aan de veronderstelling blootgesteld te worden, lijkt het raadzaam nog meer aandacht te schenken aan voorlichting’.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021