Excite

Geen energiedrankjes voor kinderen

Kinderen zouden eigen geen energiedrankjes moeten drinken. Kinderartsen kwamen tot die conclusie. Op zich zouden sportdrankjes nog wel mogelijk zijn, maar verder kunnen kinderen het beste zo ver mogelijk uit de buurt blijven van opwekkende drankjes. Deze conclusie trekken ze naar aanleiding van een onderzoek.

Voor dat onderzoek werd een analyse uitgevoerd, waarbij energie- en sportdrankjes onder de loep genomen werden. Uit de resultaten bleek dat vooral de stimulerende stoffen, waaronder cafeïne, gewoon niet thuishoren in het dieet van kinderen en jongvolwassenen. Sportdrankjes mogen door kinderen wel gewoon gebruikt worden, mits ze ook sporten. De calorieën in die drankjes kunnen ze dan namelijk heel makkelijk verbranden.

Kinderen die niet sporten maar wel veel sportdrankjes drinken, lopen een groter risico op overgewicht. Ze krijgen dan namelijk meer calorieën binnen dan ze kunnen verbranden, waardoor ze langzaam maar zeker te zwaar worden. Vaak eten die kinderen ook meer en zijn ze sowieso al fan van zoetere drankjes.

Energiedrankjes zijn voor kinderen echter ronduit gevaarlijk. Ze kunnen verslaafd raken aan de cafeïne en het drinken van deze drankjes kan zelfs leiden tot hartaanvallen en beroertes. De onderzoekers ontdekten echte bijwerkingen en zagen tekenen van giftigheid. Het advies is dan ook niet op meerdere manieren uit te leggen: gewoon afblijven.

Afbeelding: Flickr account Mishel Churkin

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021