Excite

Geen hartaanval voor kaaseters

Liefhebbers van kaas en boter kunnen opgelucht ademhalen: het eten van deze zuivelproducten blijkt veel minder slecht dan aanvankelijk werd aangenomen. Uit Amerikaans onderzoek is gebleken dat het nuttigen van kaas en boter niet leidt tot een grotere kans op een hartaanval. Zuivelfanaten kunnen hun brood dus met een gerust hart royaal blijven beleggen.

.

Voedingsdeskundigen van Brown University in de Amerikaanse staat Rhode Island hielden een onderzoek onder meer dan duizend mensen met een middelbare leeftijd. Dit leverde enkele opvallende resultaten op. Zo bleken zelfs mensen die meer dan een halve kilo kaas aten geen groter risico te lopen op een hartaanval.

De resultaten van het onderzoek staan lijnrecht tegenover wat diëtisten eerder dachten over het nuttigen van zuivelproducten. Zo werd onder meer aangenomen dat het eten van verzadigde vetten kan leiden tot een hartaanval. Maar uit het nieuwe onderzoek komt naar voren dat in diezelfde producten ook voedingsstoffen zitten die de schadelijke effecten van de verzadigde vetten neutraliseren.

De onderzoekers concluderen dat voedingsmiddelen zoals melk en kaas zeer complexe substanties zijn. In het onderzoek is gekeken naar de verhouding tussen het risico op een hartaanval en zuivelproducten in zijn algemeenheid, om vervolgens de verschillende componenten, waaronder vetten tegenover elkaar te zetten. Daaruit bleek dat daartussen niet per definitie een correlatie bestaat.

Het onderzoeksteam benadrukt evenzeer dat verzadigde vetten in zuivelproducten niet onschadelijk zijn, maar suggereert dat andere voedingsstoffen zoals calcium en vitamine D het hart waarschijnlijk beschermen.

Bij het samenstellen van een verstandig dieet is het dus belangrijk om naar net netto-effect van voeding te kijken en niet naar specifieke componenten, zoals de verzadigde vetten. Het onderzoek werd afgenomen onder 3.600 Costa Ricaanse mannen en verschijnt in het gezaghebbende tijdschrift Nutrition, Metabolism en Cardiovascular Diseases Journal.

Afbeelding: Flickr, gebruiker Skanska Matupplevelser

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020