Excite

Geen verhoogd risico hartkwalen appelfiguur

Mensen met een appelfiguur kunnen gerust adem halen. Werd eerder aangenomen dat mensen met een lichaam dat vet rond het middel opslaat vatbaarder waren voor hartkwalen, bij nader inzien blijkt dit reuze mee te vallen. Sterker nog, een extra risico is niet bewezen.

Dat blijkt uit nieuw Brits onderzoek. Eerder werd aangenomen dat mensen in de ongelukkige omstandigheid op een appeltje te lijken drie keer meer kans hadden op hartkwalen dan mensen met een ander figuur.

Uit dit nieuwe onderzoek dat geleid wordt door professor John Danesh van de Cambridge Universiteit komen echter hele andere feiten naar voren. De onderzoekers volgden 220.000 mensen over een periode van tien jaar. Het lichaamstype bleek niet van belang. Dikke mensen, ongeacht welke vorm ze hadden, liepen een groter risico op hartklachten.

Het heeft dus geen enkele zin om de verhoudingen tussen buik en heupen uit te rekenen. Wel heeft het volgens de onderzoekers nut om goed naar je BMI te kijken. En volgens het rapport moeten we andere factoren ook niet uitsluiten: "We moeten ook beseffen dat er andere risico’s zijn, zoals de bloeddruk, cholesterol, diabetes en roken."

Afbeelding: Flickr, gebruiker epSos.de

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020