Excite

Gefrituurde vis helemaal niet goed voor hart

Vette vis wordt vaak gezien als gezond; het bevat immers veel gezonde vetten. Uit onderzoek blijkt echter dat gefrituurde vette vis niet goed voor het hart is. Deze bereiding kan het positieve effect van vis helemaal teniet doen, zo blijkt uit recent onderzoek.

Voor dit onderzoek werden 85.000 vrouwen gedurende tien jaar gevolgd. De vrouwen hadden de overgang al achter de rug en waren van middelbare leeftijd. Vrouwen die vijf keer per week vis aten hadden 30 procent minder kans op hartproblemen dan vrouwen die bijna geen vis aten. Hiervoor moest de vis echter wel gekookt of gebakken zijn. Vrouwen die kozen voor gefrituurde vis hadden 48 procent meer kans op hartproblemen, ook als zij dit maar een keer in de week aten.

De beste oplossing voor een combinatie van vis eten en gezond blijven, is het eten van donkere en vette vis. Zalm en makreel komen hiervoor in aanmerking. Deze vissen moeten dan gebakken of gekookt worden. Het eten van tonijn of witvis lijkt praktisch geen invloed te hebben op hartfalen. Ook pillen met visolie erin kunnen de werking van vis niet vervangen. Het is namelijk niet zo dat grote hoeveelheden omega-3 het risico op hartproblemen ook echt verkleinen. Het hart wordt juist beschermd door de combinatie van stofjes in vissen.

Afbeelding: Flickr account zoetnet

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021