Excite

Gehoorschade groot gevaar in Nederland

Gehoorschade dreigt in Nederland een serieus medisch probleem te worden. Een groeiend aantal Nederlanders heeft last van een verminderd gehoor. Anno 2011 staat de teller op 1,4 miljoen mensen, maar wetenschappers vrezen dat dit aantal jaarlijks met 25.000 mensen zal oplopen.

Sommige onderzoekers verwachten zelfs dat over dertig jaar de helft van de Nederlandse bevolking hardhorend, slechthorend of gewoon doof zal zijn. De belangrijkste oorzaak is de MP3-speler en het verkeerd gebruik van de hoofdtelefoon of oordopjes. Maar ook het blootstaan aan te veel geluid tijdens het uitgaan of op het werk zijn belangrijke oorzaken.

Wetenschappers vermoeden dat langdurige blootstelling aan geluiden boven de 80 decibel al leiden tot gehoorschade. Je zult dit niet direct merken, maar als je ouder wordt komen de problemen alsnog. Geluiden boven de 120 decibel leiden direct tot blijvende schade. Je kunt dan denken aan een pneumatische hamer (120 decibel), een laag overvliegend vliegtuig (120 decibel) of een geweerschot (140 decibel). Maar ook motorrijden (95 decibel), gillen (90 decibel) en het maximale volume van een MP3-speler (tussen de 100 en 130 decibel) veroorzaken problemen.

Je kunt gehoorschade voorkomen door verstandig te werk te gaan, bijvoorbeeld door geen pneumatische hamer te gebruiken zonder hoorbescherming. Ook is het zeer aan te raden om niet naar een concert te gaan zonder oordopjes. Laat regelmatig je gehoor testen. De kosten zijn voor je werkgever.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020