Excite

Gel blijkt mogelijke vervanger voor de anticonceptie-pil

De meest recente testresultaten zijn positief: de kans bestaat dat de pil binnenkort vervangen kan worden door een speciale anticonceptie-gel. Deze gel zou een keer per dag aangebracht moeten worden en werkt op dezelfde manier als de gewone pil.

Uit de onderzoeken blijkt dat de gel erg effectief is en dat de huid er bovendien goed op reageert. Ook neveneffecten die gewoon zijn bij de pil, zoals acne en zwaarder worden, lijkt de gel niet te hebben. Het middel wordt op dit moment ontwikkeld in samenwerking met het farmaceutische bedrijf Antares Pharma.

De gel kan worden aangebracht op dijen, armen of schouders, wordt snel opgenomen en laat geen restjes achter. De gel zou ideaal geschikt zijn voor vrouwen die borstvoeding geven, omdat de gel, in tegenstelling tot de pil, geen negatieve invloed heeft op de melkvoorziening.

Het laatste onderzoek werd geleid door Dr. Ruth Merkatz. Aan het onderzoek werkten 18 vrouwen, twintigers en dertigers, mee. Hieruit bleek onder meer dat de optimale dosis gel op 3 mg per dag lag. Gedurende de zeven maanden van het onderzoek werd geen van de vrouwen zwanger. Op dit moment is het onderzoek nog wat te kleinschalig, maar het belooft al veel. De kans dat het product verder ontwikkeld gaat worden, en getest zal worden op veel meer vrouwen, is groot. Hiermee kunnen heel veel vrouwen geholpen worden die op dit moment moeite hebben met hun huidige anticonceptiemiddel.

Afbeelding: Flickr, gebruiker pinkmoose

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021