Excite

Geloof in behandeling van invloed op resultaat

Wie echt in een medische behandeling gelooft, heeft er meer baat bij dan mensen die de behandeling niet zien zitten. Dat blijkt uit onderzoek van de Radboud Universiteit en het Nijmeegse ziekenhuis dat daaraan verbonden is. Het placebo-effect is duidelijk waarneembaar.

Onderzoeker Andrea Evers van de universiteit zegt dat patiënten die een positieve verwachting van een behandeling hebben ook daadwerkelijk minder pijn voelen. Andersom geldt precies hetzelfde; bij een negatieve verwachting hebben patiënten meer klachten. Dat wordt het nocebo-effect genoemd.

Ook bij patiënten die last hebben van jeuk is gekeken naar het effect van verwachtingen. Klachten bij chronische jeuk worden vaak onderschat en er is geen goede behandeling voor. Uit het onderzoek blijkt dat de informatie die patiënten over een behandeling krijgen direct invloed heeft op de beleving van de jeuk.

De proefpersonen kregen namelijk een prikkel op de arm, waarbij de ene helft van de patiënten werd verteld dat bijna niemand jeuk kreeg van de prikkel. De andere helft werd voorgehouden dat mensen juist wel last kregen van jeuk. De patiënten die jeuk verwachtten kregen er daadwerkelijk last van, bij de andere groep was dat veel minder het geval. De onderzoekers adviseren artsen naar aanleiding van de resultaten rekening te houden met de impact van verbale suggesties.

Afbeelding: Flickr, gebruiker José Goulão

 

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020