Excite

Gelukkige mensen zijn guller

Wie gelukkig is, laat daar graag anderen in meedelen. Ook als het gaat om geld. Uit de World Giving Index blijkt dat niet de rijkdom, maar de mate van geluk die mensen ervaren het verschil maakt in hoeveel mensen geven voor liefdadigheid. Mensen uit Australië en Nieuw-Zeeland geven het allermeest. Ook Nederlanders doen het niet slecht: zij komen binnen op een zevende plek.

Het Amerikaanse onderzoeksbureau Gallup stelde de World Giving Index samen. Aan het onderzoek deden 153 landen mee, oftewel, 95% van de wereldbevolking. Aan mensen werd gevraagd of en hoeveel geld ze aan liefdadige instellingen hadden gegeven. Ook moesten ze op een schaal van één tot tien aangeven hoe gelukkig ze zijn.

Aan de hand van deze gegevens onderzocht het bureau of er een verband was tussen liefdadigheid, welvaart en geluk. Hieruit bleek dat geluk zwaarder telde dan rijkdom. Nederlanders voelden zich redelijk gelukkig; gemiddeld gaven zij zichzelf een gelukscore van 7,6. 77% van de ondervraagde Nederlanders had in de voorgaande maand geld aan het goede doel gegeven.

Voor het onderzoek werd niet alleen gekeken naar het geld dat gegeven werd, maar ook naar vrijwilligerswerk. Daar waren met name de mensen uit Turkmenistan erg sterk in; 61% van hen stak tijd in vrijwilligerswerk. Liberianen helpen vooral veel vreemden, namelijk 76%. Door ook deze onderdelen mee te nemen in de World Giving Index, wordt duidelijk getoond dat ieder land op zijn of haar manier gul is. Of het dan gul met tijd of gul met geld is, maakt minder uit.

Afbeelding: Flickr account Pink Sherbet Photography

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021